sobota 12. října 2013

Šípková marmeláda




Na dovolené jsem ochutnala úžasnou šípkovou marmeládu, tak jsem hned zjistila recept a pustila se do ní taky. Podělím se o něj i s Vámi

2 litry pevných šípků
1 1/4 litru vody
1/4 kg třtinového cukru
2 lžičky kyseliny citronové
1 pektogel či želírovací cukr

Nasbíráme zralé pevné šípky. Ideální čas pro sběr je konec září až cca půlka října. Šípkům odkrájíme bubáky, omyjeme a dáme vařit s vodou. Vaří se cca 1hodinu do změknutí. Poté je propasírujeme přes jemné sítko, abysme se zbavili semínek a chloupků. Vrátíme zpět do hrnce, přidáme cukr s kyselinou a pektogelem a pár minut provaříme. Poté plníme do horkých umytých sklenic a zavařujeme 20 minut na 80°C. Marmeláda je výborná na palačinky ale i k masu. Dobrou chuť


Žádné komentáře:

Okomentovat